GLUTÉN

Kezdjük az elején, mi is az a glutén!

 A glutén, hivatalos szakkifejezéssel a sikér. Két proteincsoport keveréke a glutenin-é és a gliadin-é. Főként gabonákban, de már sok feldolgozott élelmiszerben is megtalálható. Alapvetően a gabona értékes vitamin, ásványi anyag és rostforrás, viszont manapság több probléma miatt sem ajánlott a fogyasztása.

Miért is van ennyi glutén-intoleranciás ember a 21. században?

Jogosan merül fel a kérdés. Sokan védekeznek azzal, hogy, anno a nagyszüleink kenyeret kenyérrel ettek, mégsem volt semmi bajuk. Vagy, hogy ez a 21. század felkapott divatbetegsége… Sorolhatnám reggelig az ehhez hasonló megjegyzéseket, de valóban van, aki ezzel a betegséggel küzd, még ha egy modernkori hóbortnak is tűnik. Az emberek többsége még mindig a szőnyeg alá söpri ezt a problémát és fogja ezer meg ezer más dologra, minthogy szembenézzen vele. Pedig igen is jelen van a mindennapi életünkben, és kezelhető, csak nem szabad elmenni mellette!

Mi is történt valójában, mi változott meg?

A genetikai felépítésünk továbbra is az őseinkéhez hasonlít. Hosszú évezredeknek kellett eltelni ahhoz, hogy fizikai és kémiai természetünk megváltozzon, így egy új élethez vagy kémia összetételhez évezredekig tart, míg hozzászokunk. Az elmúlt 10 ezer év alatt úgy alkalmazkodtunk az ehető magvakhoz, hogy a beleinkben kifejlődött egy enzim, ami segít ezeket megemészteni, ám a glutén az evolució egy későbbi szakaszában lépett be az életünkbe. Mindez persze még nem magyarázat a mostani hatalmas méreteket öltő megbetegedésekre.

A földművelés megváltoztatta a táplálkozásunkat. Régen kis mennyiségben minőségi élelmiszerek gyártása volt a cél, de a mai világban ez már nem így van! Ahogy, nőtt a kereslet-kínálat, úgy csökkent az élelmiszerek minősége is! Biztosan tapasztaljátok, hogy egy közkedvelt élelmiszer, vagy étel már nem olyan, mint régen. A búza illetve a gabonák esetében az a cél, hogy az aratástól számítva 2 órán belül eladható késztermékként a polcon legyen, így kimarad rengeteg olyan fontos folyamatból, ami elengedhetetlen az emésztés szempontjából, pl. kelesztés, dagasztás stb. egy kenyér esetében. Ráadásul, ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a hatalmas kereslettel, vegyileg be kell avatkozni a búza szerkezetébe. Ezt hívjuk génmanipulációnak, hogy minél hamarabb, minél több alapanyagot elő tudjanak állítani. Emiatt magasabb a búza glutén tartalma is, mert így a kenyér is „jobb minőségű” illetve állagú lesz. Ráadásul indokolatlanul mindenbe glutént raknak, ezáltal a glutén-bevitelünk az elmúlt pár száz évhez képpest óriásira nő, ami az intoleranciát okozza. Ehhez az óriási változáshoz az elmúlt 200 évben nem tudtunk alkalmazkodni.

Glutén intolerancia hogyan is ismerhető fel és valójában mi is ez a betegség?

Ez legfőképp a vékonybelet érintő, autoimmun betegség. A glutén fehérjéi ellenállnak az emésztő enzimeknek és gyulladásos reakciót váltanak ki, amely hosszú távon bélnyálkahártya károsodáshoz vezet.

  • eltűnnek, a bélbolyhok,
  • csökken a felszívódáshoz rendelkezésre álló nyálkahártya felülete,
  • tápanyagok, ásványi anyagok, vitaminok nem tudnak felszívódni,
  • károsan befolyásolja a bélrendszerben normális működő baktériumok egyensúlyát,
  • hiánybetegségek alakulnak ki,
  • okozhat meddőséget,
  • nőhet ezáltal a vékonybélben előforduló rosszindulatú tumorok kockázata is,
  • és nem utolsó sorban a génmanipuláció miatt, a hormonzavar egyenesen arányos az intoleranciával.

Ez az életünk bármely szakaszában kialakulhat, de vannak tipikus tünetei, amiket hajlamosak vagyunk elbagatelizálni, esetleg az időjárásra, munkahelyi és magánéleti problémákra fogni.

Milyen tünetei vannak a glutén intoleranciának?

  • fejfájás/migrén
  • ingerlékenység
  • fáradtság/kimerültség
  • koncentrációzavar
  • szájüregi és nyelőcsőproblémák
  • hasi fájdalmak
  • puffadás
  • székrekedés/hasmenés
  • bőrproblémák

Ha ezeket felismerjük és teszünk ellenük hihetetlen pozitív változásokon megyünk keresztül. Miért kellene várni, hogy minél betegebbek legyünk? Miért mérgezzük tovább a saját és szeretteink szervezetét génmanipulált vegyi anyagokkal?

A gluténban semmilyen létfontosságú nincs a szervezetünk számára és semmitől nem leszünk megfosztva, ha nem fogyasztjuk a mai kor mérgét. NINCS SZÜKSÉGÜNK RÁ.

Egy kis érdekesség még:

Amerikai orvosok 3 csoportot vetettek alá egy kísérletnek, amibe 190 gyerek szerepelt. Szigorú gluténmentes diétára fogták őket.

Az egyik csoport tagjai 31 fő, bizonyítottan glutén-intoleranciások voltak. Kivétel nélkül, mindenki jobban lett a diéta alatt.

A második csoport tagjai csak feltételezetten voltak lisztérzékenyek. A diéta alatt 77 százalékuk jobban lett.

A harmadik csoportnak pedig semmilyen tünete nem volt és ki sem volt náluk mutatható az intolerancia, de a diéta végén 92 százalékuk jobban lett.

Nem kötelező kiiktatni az életünkből, de tapasztalatból tudom mondani, hogy rengeteg minőségi változást tud hozni. Kell 1 év, mire teljesen kiürül a szervezetből és csak a teljes mértékű elhagyása az orvosság rá, de megéri ezt a folyamatot végigcsinálni. Sokszor nehéz, mert a tünetek még akár fél év után is jelen vannak, annak ellenére, hogy teljesen kizártuk a glutént az életünkből, de 1 év után tényleg minden megszűnik, és megújult emberként élhetjük tovább az életünket. Természetesen ez idő alatt is javul az állapotunk, de pontot 1 év után tehetünk pontot ennek a korszakunknak a végére.

További cikkek