
A glutén
GLUTÉN Kezdjük az elején, mi is az a glutén! A glutén, hivatalos szakkifejezéssel a sikér. Két...
A pajzsmirigy meghatározó szerepet játszik a szervezet energiafelhasználásának irányításában, hatással van az egész anyagcserére. A tápanyagok felszívódásától a szénhidrát anyagcserén keresztül a vízháztartásig, befolyással van a szellemi és a pszichés működésünkre, illetve az egész hormonháztartás működésére is. Az összes testi sejtünk felszínén megtalálhatók a pajzsmirigy hormon receptorok. Mindezen feladatainak ellátásához a szervezetben lévő, illetve oda bekerülő jódból és fehérjéből állítja elő a tiroxin és a trijódtironin nevű hormonokat. A működési zavarok alapvetően vagy a túl-, vagy az alulműködésből adódnak. A pajzsmirigy működési zavarok hagyományos terápiája, vagy a hiányzó hormonok pótlására, vagy a megszaporodott mennyiségű „túlnőtt” pajzsmirigy szövet sebészi eltávolítására irányul, anélkül, hogy a kiváltó tényezők bármelyikét is keresnénk, illetve, hogy ezeket esetleg megtalálva, oki kezelést nyújtanánk.
A dr. Diet-nél hitvallásunk, hogy a betegségek kialakulásában a táplálkozásnak döntő szerepe van, és ez visszafelé is igaz, a tartós gyógyulás bármiről is legyen szó, az életmód és ezzel egyetemben a táplálkozás megváltoztatása!
Az elmúlt évtizedekben sajnos drámaian csökkent az ételeink tápanyagtartalma, és 1960-as évekre datálható az az elhibázott szemlélet, mely a mai napig generációk étkezését teszi tönkre. Ennek lényege, hogy a táplálkozásban a zsírok és zsíros ételek túlzott fogyasztásával azonosították a túlsúlyt, a magas vérnyomás, érelmeszesedést, infarktus stb. gyakoribb előfordulását.
Ekkor indult a „light” őrület, mely a csökkentett zsír ellenben fokozott szénhidrát tartalmat jelentett. Ehhez adódott az élelmiszeripar iparosodása és a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek tömeges előállítása, illetve a nagyipari mezőgazdaság kialakulása. Ennek hatására egyre több lett a génmódosított zöldség, ezen belül is a kukorica és szója térhódítása, illetve a mesterségesen érlelt gyümölcsök tömeges megjelenése világszerte.
Ezen hatások összességének az lett a következménye, hogy táplálkozásunk drámaian átalakult, illetve átalakulóban van ebben a pillanatban is, sajnos nem a jó irányba. Arányaiban és mennyiségében is eltúlzott mennyiségű szénhidrátot és ezen belül finomított cukrot viszünk be a szervezetünkbe, illetve túl kevés mennyiségű és azon belül még kevesebb minőségi zsiradékot fogyasztunk, ezzel rengeteg vitamin és ásványi anyag felszívódását tesszük lehetetlenné. Valamint a tömérdek kemikália, ízfokozó, mesterséges érlelő anyag, antibiotikum és növekedési hormon maradvány, és tartósító szerek, kimutathatóan és kifejezetten károsítják, a hormonrendszerünket, a szénhidrát és zsír anyagcserénket, illetve számos anyag kimutathatóan idegrendszer károsító hatással bír, és direktben az agyalapi mirigy működési zavarát okozza.
A pajzsmirigy alulműködés oka az esetek igen nagy részében egy autoimmun pajzsmirigy-gyulladás, a Hashimoto kór. Kevesen hallottak erről a betegségről, pedig a pajzsmirigy hormonok hiánya egészen sok embert érint. Ma Magyarországon a jelenség főleg idősebb korban és inkább nőknél alakul ki. A Hashimoto betegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem kezelhető, csak ha már kialakul a pajzsmirigy alulműködése. Addig, tétlenül figyeljük, ahogy a szervezet megtámadja és leépíti saját magát.
Táplálkozásban ugyanazon dolgok kerülnek előtérbe, mint a korábban ismertetett problémák esetében. Legfontosabb a szénhidrát bevitel csökkentése és időben egyenlő eloszlatása, illetve megfelelő szénhidrátok egyensúlyának megteremtése a táplálkozásban, valamint a minőségi zsiradékok bevitelének fokozása. Nagy hangsúlyt kellene fektetni a D3 vitamin, szelén, magnézium, E vitamin, C-vitamin fokozott bevitelére, illetve a glutén, étrendből történő végleges kivezetésére, és a tej fogyasztásának korlátozása a feldolgozott tejtermékekre. Emellett az omega 6 zsírsavak bevitelének jelentős csökkentése és az omega 3 zsírsavak bevitelének fokozására nagy hangsúlyt szükséges fektetni.
Omega 6-ban dús termékek, a növényi olajok és magvak + rossz minőségű takarmánnyal táplált állatok zsírjai. A kókuszzsír és teavaj Omega 6-tartalma csupán 1-2%, ezeknek a legalacsonyabb, így érdemes zsiradéknak, sütéshez csak ezeket használni. (A napraforgóolaj kb. 50% Omega 6-ot, míg a szójaolaj kb. 70% Omega 6-ot tartalmaz!) Ezen felül javasolt elkerülni az magas Omega 6-tartalmú olajos magvak túlzott fogyasztását is. A kesudió, mandula, törökmogyoró és makadámiadió kivételével minden olajos mag hemzseg az Omega 6-tól.
GLUTÉN Kezdjük az elején, mi is az a glutén! A glutén, hivatalos szakkifejezéssel a sikér. Két...
Az egyiptomi orvoslás Az ókori görögök és Hippokratész helyett valójában az ősi Egyiptomban kell ker...
CUKORBETEGSÉGRŐL Szeretném, ha játszanánk picit. Gyertek velem, mutatok valamit, majd döntsétek el,...
Az endometriózis Az endometriózis kialakulásának oka jelen pillanatig sajnos ismeretlen. Többféle el...
A mióma A mióma a méh izomfalát alkotó simaizomsejtekből kiinduló, tokkal körülvett jóindulatú dagan...
A pajzsmirigy A pajzsmirigy meghatározó szerepet játszik a szervezet energiafelhasználásának irányít...
PCOS Mi is az a PCOS vagyis a Policisztás Ovárium Szindróma? Ez a betegség, vagy más néven anyagcser...
Elérhetőségek:
Magyarország
Szuromi-Fekete Anita
+36 70 608 5717