A pajzsmirigy

A pajzsmirigy meghatározó szerepet játszik a szervezet energiafelhasználásának irányításában, hatással van az egész anyagcserére. A tápanyagok felszívódásától a szénhidrát anyagcserén keresztül a vízháztartásig, befolyással van a szellemi és a pszichés működésünkre, illetve az egész hormonháztartás működésére is. Az összes testi sejtünk felszínén megtalálhatók a pajzsmirigy hormon receptorok. Mindezen feladatainak ellátásához a szervezetben lévő, illetve oda bekerülő jódból és fehérjéből állítja elő a tiroxin és a trijódtironin nevű hormonokat. A működési zavarok alapvetően vagy a túl-, vagy az alulműködésből adódnak. A pajzsmirigy működési zavarok hagyományos terápiája, vagy a hiányzó hormonok pótlására, vagy a megszaporodott mennyiségű „túlnőtt” pajzsmirigy szövet sebészi eltávolítására irányul, anélkül, hogy a kiváltó tényezők bármelyikét is keresnénk, illetve, hogy ezeket esetleg megtalálva, oki kezelést nyújtanánk.

A dr. Diet-nél hitvallásunk, hogy a betegségek kialakulásában a táplálkozásnak döntő szerepe van, és ez visszafelé is igaz, a tartós gyógyulás bármiről is legyen szó, az életmód és ezzel egyetemben a táplálkozás megváltoztatása!

Az elmúlt évtizedekben sajnos drámaian csökkent az ételeink tápanyagtartalma, és 1960-as évekre datálható az az elhibázott szemlélet, mely a mai napig generációk étkezését teszi tönkre. Ennek lényege, hogy a táplálkozásban a zsírok és zsíros ételek túlzott fogyasztásával azonosították a túlsúlyt, a magas vérnyomás, érelmeszesedést, infarktus stb. gyakoribb előfordulását. 

Ekkor indult a „light” őrület, mely a csökkentett zsír ellenben fokozott szénhidrát tartalmat jelentett. Ehhez adódott az élelmiszeripar iparosodása és a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek tömeges előállítása, illetve a nagyipari mezőgazdaság kialakulása. Ennek hatására egyre több lett a génmódosított zöldség, ezen belül is a kukorica és szója térhódítása, illetve a mesterségesen érlelt gyümölcsök tömeges megjelenése világszerte. 

Ezen hatások összességének az lett a következménye, hogy táplálkozásunk drámaian átalakult, illetve átalakulóban van ebben a pillanatban is, sajnos nem a jó irányba. Arányaiban és mennyiségében is eltúlzott mennyiségű szénhidrátot és ezen belül finomított cukrot viszünk be a szervezetünkbe, illetve túl kevés mennyiségű és azon belül még kevesebb minőségi zsiradékot fogyasztunk, ezzel rengeteg vitamin és ásványi anyag felszívódását tesszük lehetetlenné. Valamint a tömérdek kemikália, ízfokozó, mesterséges érlelő anyag, antibiotikum és növekedési hormon maradvány, és tartósító szerek, kimutathatóan és kifejezetten károsítják, a hormonrendszerünket, a szénhidrát és zsír anyagcserénket, illetve számos anyag kimutathatóan idegrendszer károsító hatással bír, és direktben az agyalapi mirigy működési zavarát okozza.

A pajzsmirigy alulműködés oka az esetek igen nagy részében egy autoimmun pajzsmirigy-gyulladás, a Hashimoto kór. Kevesen hallottak erről a betegségről, pedig a pajzsmirigy hormonok hiánya egészen sok embert érint. Ma Magyarországon a jelenség főleg idősebb korban és inkább nőknél alakul ki. A Hashimoto betegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem kezelhető, csak ha már kialakul a pajzsmirigy alulműködése. Addig, tétlenül figyeljük, ahogy a szervezet megtámadja és leépíti saját magát.

Táplálkozásban ugyanazon dolgok kerülnek előtérbe, mint a korábban ismertetett problémák esetében. Legfontosabb a szénhidrát bevitel csökkentése és időben egyenlő eloszlatása, illetve megfelelő szénhidrátok egyensúlyának megteremtése a táplálkozásban, valamint a minőségi zsiradékok bevitelének fokozása. Nagy hangsúlyt kellene fektetni a D3 vitamin, szelén, magnézium, E vitamin, C-vitamin fokozott bevitelére, illetve a glutén, étrendből történő végleges kivezetésére, és a tej fogyasztásának korlátozása a feldolgozott tejtermékekre. Emellett az omega 6 zsírsavak bevitelének jelentős csökkentése és az omega 3 zsírsavak bevitelének fokozására nagy hangsúlyt szükséges fektetni.

Omega 6-ban dús termékek, a növényi olajok és magvak + rossz minőségű takarmánnyal táplált állatok zsírjai. A kókuszzsír és teavaj Omega 6-tartalma csupán 1-2%, ezeknek a legalacsonyabb, így érdemes zsiradéknak, sütéshez csak ezeket használni. (A napraforgóolaj kb. 50% Omega 6-ot, míg a szójaolaj kb. 70% Omega 6-ot tartalmaz!) Ezen felül javasolt elkerülni az magas Omega 6-tartalmú olajos magvak túlzott fogyasztását is. A kesudió, mandula, törökmogyoró és makadámiadió kivételével minden olajos mag hemzseg az Omega 6-tól.

További cikkek